Geschiedenis

Piepjong en toch al volwassen! Utrechts Sprookjestheater  ‘…lang en gelukkig’ is opgericht op 23 januari 2012 en dus een piepjonge vereniging. Toch zijn we óók al volwassen en zelfs stokoud! Wil je weten hoe dat kan?
Van ‘Jeugdclub’ …  Aan de wieg van de vereniging stond mevrouw Bruinshoofd-Diemel: in 1929 begon zij in de Utrechtse Rivieren & Dichterswijk een Jeugdclub voor het opvoeren van toneelstukjes met zang en dans…
…naar ‘Jeugdoperette ’In 1986, toen Lien Monfoort (de opvolgster van mevrouw Bruinshoofd) al twaalf jaar de scepter zwaaide als spelleider, werd de ‘Jeugdclub’ een officiële vereniging, met de naam ‘Jeugdoperette Rivieren- en Dichterswijk Utrecht’.
en via ‘Er was eens…’  Désirée Meijeringh en Hanneke van Buuren, die in 2001 de scepter van Lien Monfoort overnamen, zetten haar werk met veel liefde en enthousiasme voort. Maar… de veranderende tijden gingen ook niet aan de club voorbij.
naar ‘… lang en gelukkig’
 Medio 2010 ging het bestuur van ‘Er was eens…’ op zoek naar vervangers. Heel begrijpelijk, want al vele jaren besteedden de bestuursleden bijna al hun vrije tijd aan de club, maar een jaar later was er nog steeds geen nieuwe ploeg gevonden. Daardoor hield ‘Er was eens…’ uiteindelijk op te bestaan, maar dit betekende niet het einde van het Sprookjestheater in Utrecht… 
Eerste jubileum Op 23 januari 2013 vierde de vereniging haar eerste verjaardag onder de nieuwe naam ‘Utrechts Sprookjestheater ‘…lang en gelukkig’ . Twee maanden eerder, op 4 november 2012 werd met veel succes de eerste voorstelling op de planken gezet: ruim 600 toeschouwers beleefden in de Stadsschouwburg veel plezier aan de avonturen van Klein Duimpje. Kijk voor een verslag, met foto’s en filmopnamen onder Klein Duimpje. Ons eerste optreden leverde niet alleen veel enthousiaste reacties op, maar ook een tiental nieuwe leden! Zodoende konden we met weer een wat grotere groep op 16 juni 2013 onze tweede voorstelling spelen, namelijk Sneeuwwitje. Inmiddels speelden we ook ‘de Gelaarsde Kat’, ‘Repelsteeltje’, ‘Hans en Grietje’, ‘Roodkapje’, Assepoester’, ‘Doornroosje’, Vrouw Holle’, de Nieuwe kleren van de Keizer’ en  ‘de Prinses op de Erwt’. Klein Duimpje kwam zag en overwon, gevolgd door Hans & Grietje. Bij deze voorstelling speelde de Big Dipper Bigband mee, wat een geweldige ervaring was dat! In 2024 spelen we Assepoester weer met de begeleiding van de Big Dipper Bigband.

van jeugdclub | naar operette | via ‘er was eens’ | naar het Utrechts Sprookjestheater