De Gelaarsde kat 2014

2 februari stadsschouwburg & 16 februari stadstheater De Kom

Er waren eens drie broers: Joris, Jochem en Joost. Hun vader was overleden en hij had aan elke zoon iets nagelaten. Joris kreeg de molen, Jochem de ezel en Joost moest het doen met de kat. Als Joost met zijn kat alleen voor de molen zit, is hij ten einde raad. Zijn broers zijn zo gemeen en hij weet niet hoe hij aan geld moet komen. Hij valt in slaap en op dat moment komt er een fee tevoorschijn. Zij zorgt ervoor dat de kat ineens kan praten om die arme Joost te helpen. Als Joost wakker wordt, weet hij niet wat hij hoort! De kat vraagt Joost een paar laarzen, een mantel en een hoed voor hem te halen. Als de kat de mantel en laarzen heeft aangetrokken en zijn hoed heeft opgezet, komt Joris aanlopen en roept de dorpsgenoten erbij. Hij maakt Joost belachelijk: “Zie je Joost wel met zijn kat, wat een gek gezicht is dat”. Maar het kan Joost en de kat niets schelen. 

De kat heeft grootse plannen. Als eerste vangt hij een konijn en brengt deze naar de koning. Hij vertelt de koning dat het konijn een cadeau is van de Markies van Carabas en dat deze woont in het hoge kasteel. De koning en zijn dochter willen samen met het hof de Markies bezoeken. Op weg naar het kasteel gaat de kat bij de boeren en boerinnen langs die elke dag op het land aan het werk zijn. Zij zitten net even bij te komen van een warme, zware dag. De kat maakt ze bang en vertelt hen dat de koning zo langskomt. Hij draagt hen op de koning te vertellen dat het land behoort aan de Markies van Carabas. De koning en zijn hofhouding bezoeken het prachtige oord en horen ineens iemand om hulp roepen. De kat vertelt hen dat de kleren van de Markies (Joost) zijn gestolen door rovers. De koning beveelt een lakei om een schoon gewaad te pakken uit de Koninklijke koets. Terwijl de koning, prinses, het hof en de boerenbevolking met de Markies kennismaken, gaat de kat alvast op weg naar het hoge kasteel. 

Daar woont de grote tovenaar Graaf Raskwintas. De kat daagt de tovenaar uit om zichzelf in een muis te veranderen. De Graaf gaat de uitdaging aan en verandert zichzelf in een muis. En…hebbes! De kat heeft de muis te pakken en eet hem op. Op dat moment verschijnen er allemaal mensen, deze zijn allemaal omgetoverd geweest. Zij zijn eindelijk weer vrij en al hun zorgen zijn voorbij. Zodra ook de koning, het hof en de bevolking op het kasteel gearriveerd zijn, heeft de koning een belangrijk besluit te melden. Hij schenkt de hand van zijn dochter, de prinses, aan de Markies. De Markies en prinses zijn erg gelukkig. 

Zo heeft Joost alles te danken aan zijn trouwste dienaar: De Gelaarsde Kat!